Het speurwerk van een jachthond naar gevlucht, verwond of dood wild wordt zweetwerk genoemd. Zweet is een jagersterm voor bloed. Het zweetspoor bestaat echter niet alleen uit de geur van het bloed. Het kan zelfs zijn dat er (bijvoorbeeld bij een aanrijding) geen sprake is van bloed maar het wild bijvoorbeeld kreupel is.

Het zweetspoor bestaat onder andere ook uit de geur van angst, en een speciale karakteristieke geur die wild via de zweetkliertjes vrijmaakt. Daarnaast wordt door de pootafdruk van het wild de vegetatie verstoord, hier komen bacteriën uit de omgeving op af. De groei van deze bacteriën zorgt voor afbraak van plantendelen. De gassen die hierdoor onstaan zijn voor de hond zeer goed te ruiken.

De neus van de hond
Waarom kan een hond zo goed ruiken? Raadpleeg via Google deze vraag en je krijgt een kleine 2000 hits. De grootste variant in de informatie is dat de een het heeft over het feit dat het reukorgaan van de hond 100 maal zo scherp is als dat van een mens, de ander vertelt 1000 maal en een derde geeft weer aan dat het wel een miljoen maal scherper is.
Dat een hond een scherp reukorgaan heeft weten we allenaal. Interessant is wellicht te weten dat de hond niet alleen veel meer reukcellen heeft, maar ook 10% van zijn hersenen de geursignalen verwerken terwijl bij de mens dat maar 1% van de hersenen is.

Lisette aan_het_werkVers of oud spoor
Wanneer is het spoor het sterkst? De groei van de bateriën (zowel van de vegetatie als van de dierlijke resten) neemt in de eerste uren in omvang heel sterk toe om daarna weer af te nemen, waardoor ook de geur dus eerst toeneemt en daarna weer minder wordt. Wij trainen daarom eerst met een spoor van 3 a 4 uur oud en bij meer ervaring gaan we over op oudere sporen.

Natuurnazoek, proef of wedstrijd?
In de trainingen wordt geen spoor door aangeschoten wild gevolgd maar wordt een spoor uitgezet. In de trainingen richten wij ons het liefst op het zweetwerk voor natuurnazoek.